Hi Alexa, kan je de lichten dimmen?

Dit klinkt anno 2018 bijna iedere ochtend in miljoenen gezinnen. Wie vroeger nieuwe ontbijtgranen wilde kopen, moest naar de lokale supermarkt fietsen om die daar te halen. Nu geven we zogenaamde ‘slimme luidsprekers’ de opdracht om die voor ons te bestellen, waarna een koerier van een webwinkel die thuis komt leveren.

Die luidsprekers – denk bijvoorbeeld aan de Google Home of de Amazon Echo – kunnen namelijk niet alleen muziek afspelen, maar ook naar je luisteren. Zo kun je ze vragen welk weer het vandaag wordt, of je favoriete voetbalploeg vorig weekend gewonnen heeft en wat het belangrijkste nieuws van de dag is. De toestellen worden lang niet alleen op het web aangesloten. Nee, in de nabije toekomst nemen ze een centrale rol op in onze slimme woningen. Via het zogenaamde Internet of Things staan verschillende apparaten met elkaar of het web in contact. Denk bijvoorbeeld aan de Nest-thermostaat van Google, die zelf weet wanneer je thuis bent en zich daaraan aanpast. Of de Hue-lampen van Philips en de Sonos-luidsprekers, die je via een slimme luidspreker kan aan- en uitschakelen. Als een wervelwind veroveren de toestellen de huiskamers. Voorlopig vooral in de Verenigde Staten – waar een derde van de bevolking al eentje heeft – maar ook in België beginnen ze hier en daar op te duiken. Vooral de supermarkten maken hun borst nat voor de komst van Amazon en Google, want de ‘digitale butlers zorgen voor een ware revolutie in de
retailwereld.

Meer lezen?

Vraag jouw gratis CAST magazine aan.

Inspiratie