Topchef Syrco Bakker op zoek naar de limieten van smaak

De man achter Pure C & Hierbas de las Dunas. Een gesprek met de jonge chef en ondernemer over evenwicht, koken, leiderschap, inspiratie, ambitie en smaak.

Met kruidenlikeur ‘Hierbas de las Dunas‘ heeft sterrenchef Syrco Bakker (33 jaar) een hit op zijn eigen naam te pakken. En dat is best bijzonder, want de Brabander begon zijn carrière in de schaduw van topchefs zoals Sergio Herman, Gordon Ramsey, Jonnie Boer en Jean-Georges Klein. In 2007 werd Bakker verkozen tot beste jonge kok van Nederland. In 2010 werd hij ingelijfd door Sergio Herman om diens restaurant Pure C te leiden. Acht jaar later en een Michelinster verder staat hij nog steeds even enthousiast aan het roer van Zeelands meest populaire trekpleister, waar culinair Vlaanderen zijn hart komt ophalen. Een gesprek met de jonge chef en ondernemer, onderweg van Cadzand naar Knokke over evenwicht, koken, leiderschap, inspiratie en ambitie.

Smaak is het allerbelangrijkste. Je kunt een maaltijd mooi presenteren en er allerlei mooie verhalen rond vertellen, maar uiteindelijk moet het gewoon lekker zijn.”

SYRCO BAKKER

CAST: Je leidt een druk leven. Heb je ondanks al jouw professionele activiteiten nog tijd voor een privéleven?

SYRCO: (Lacht.) Nu wel, maar het is ooit anders geweest. In het begin was ik naïef en dook ik volledig onder in een nieuw avontuur. Alles moest wijken voor de job, dus ook mijn privéleven. Het tempo ligt torenhoog in onze sector en het is onmogelijk om dat ritme lang vol te houden. Over twintig jaar wil ik graag nog in de keuken staan. Om dat te kunnen doen, moet ik goed plannen en prioriteiten stellen. Ook gezond eten en voldoende bewegen, horen daarbij. Hoewel ik mijn best doe, blijkt het een eeuwige zoektocht naar de perfecte balans.

CAST: Wat doe je in je vrije tijd?

SYRCO: Op maandag en dinsdag werk ik niet. Dan is het restaurant gesloten. Op die vrije momenten bezoek ik vrienden, ga ik lekker eten, drinken en sporten. Ik ben nu aan het trainen voor een marathon. Lopen helpt me om mijn gedachten te verzetten. Hoe schaarser mijn vrije tijd, hoe bewuster ik ermee omga. Lui in de zetel zitten en tv kijken, dat is niets voor mij.

CAST: Pure C staat garant voor gastronomische topkwaliteit. Waaraan moeten de gerechten voldoen vooraleer ze geserveerd worden?

SYRCO: Smaak is het allerbelangrijkste. Je kunt een maaltijd mooi presenteren en er allerlei mooie verhalen rond vertellen, maar uiteindelijk moet het gewoon lekker zijn. Bij Pure C wil ik dat mensen doorgaan met het gevoel dat ze een leuke avond hebben beleefd en dat de gerechten superlekker waren.

Meer lezen?

Vraag jouw gratis CAST magazine aan.