Home Office

HOME & WORK

Telewerken. Het hot-topic-woord van 2020? Kende jij het voorheen al?

Plots moet iedereen zo veel mogelijk voor zijn dagelijkse en vertrouwde computerscherm plus bijhorende omgeving de verplaatsingsrit uitsparen. In zijn eigen huiselijke setting, in zijn eigen huis en thuis “gaan” werken. Vreemd als je dat niet gewoon bent. Een paar stappen verwijderd van de gezellige leefruimte of lekker geurende keuken, zelfs van je bed waar je een half uur geleden misschien nog vertoefde. Hup naar de “buro”. Een verplicht gegeven waar niet iedereen in sé achter staat bij het kiezen van zijn job een tijdje terug.

Maar… het moet van miss Corona!

Clo Casier

En als het moet dan moet je zorgen dat het kan. Met de juiste inzet en juiste aanpassingen kan het al een hemelsbreed verschil maken. Laat me je helpen om van die saaie bureellocatie een hippe “home-office” te maken waarmee je je collega’s via video conference en webinars jaloers kan maken. Wedden dat het leuker werken wordt?

Deze tips gaan jou helpen!

De juiste stoel.

Nog belangrijker dan de werktafel is de stoel. Een mooie stoel staat leuk in je buro maar is hij wel ergonomisch in orde? Zit hij goed maar vooral juist? De grootste tijd breng je daar al zittend door. We maken het wel leuk met andere items dan die bewuste stoel. En vergeet niet van tussendoor ook te staan en te bewegen, dit kan ook al bellend.

design peeters I Home Office inrichting

Opgeruimd staat netjes.

De werkdag beginnen met een netjes achtergelaten bureauruimte is altijd een meer motiverende start! Voorzie voldoende opbergruimte en geef al je werktools en benodigdheden een vaste plaats. Dan moet je niet te veel zoeken, dat is alleen maar tijdverlies. Vermijd onnodige en irrelevante rommel op jouw werkplaats.

Verlichting geeft verlichting.

Moeilijk zien vertraagt alles. Dus voorzie voldoende verlichting. Geel getint licht is gezelliger, blauw licht is beter om je te kunnen concentreren. Maar het beste blijft daglicht! Als de zon moet gefilterd worden voor het computerscherm zijn (rol)gordijnen in een half-transparante kwaliteit de ideale oplossing. Het zorgt voor instant comfort : kunnen zien en toch van het daglicht genieten. Vertoef je ’s avonds nog achter je computerscherm? Dan kunnen afsluitende raamsystemen en bijhorende stoffen de oplossing bieden om privacy en geen inkijk te garanderen. En naast de praktische factor maken deze raamoplossingen het meer aangekleed dus ook gezelliger. En dat mag. Toch?

Personal touch.

Saai is saai. Het mag gerust wat persoonlijker zijn. Een tapijt(je) maakt de ruimte warmer. Een object of fotolijst dat een belangrijke betekenis heeft voor jou. Andere leuke accessoires zoals een plantje(s), een bankje of zetel in de hoek. Een prikbord of inspirerende kader op de muur. Gadgets als gebruikstools zijn ook een catchy aankleding van je werktafel. Prop de ruimte wel niet vol.  

Kleur graag.

Wit is een prima basis maar stimuleert niet. Kleur is ideaal om verder aan te vullen. Een hele ruimte in één kleur is too much. Geel en blauw wekken de creativiteit op maar pas op, blauw kan ook slaapverwekkend werken. Rood en oranje houden je daarentegen juist goed wakker en zorgen voor verhoogde focus en concentratie. Groen is zachter en brengt balans en evenwicht. Best opteer je voor afgezwakte kleuren en niet de uitgesproken varianten.

Alles geschilderd al dan niet in een speciale techniek? Of gecombineerd met een accentmuur in een speciaal behangpapier, waarom niet? 

Bodyset, mindset en go!

Ga voor routine, op jouw maat en simpel. Door iets volgens schema te doen zet je je brein automatisch in werkmodus. Een vast ritme, gecombineerd met de huiselijke taken die voor de werkstart moeten gebeuren. Kom na die taken even tot jezelf, al dan niet met een kop koffie of de update van het nieuws van de dag. En start dan gefocused en laat de rest achter jou. Ben je ondertussen al aangekleed? Nee, niet in je joggingpak.

Plan pauzes in. Laat de herinneringsmogelijkheden op je toestellen in de buurt de nodige reminders weergeven. Een pauze stimuleert de creativiteit. Op een vast uur en eet een gezonde snack.

Beweeg dan ook, blijf niet zitten. Ons lichaam is niet gemaakt om lang blijven te zitten. Stretch tussendoor, wandel tijdens de middagpauze.

Ga op zoek naar frisse, andere lucht en verlucht de werkruimte, ook in de winter. Nieuwe lucht geeft nieuwe energie.

Muziek kan de productiviteit verhogen maar kijk wat voor jou kan want dit is persoonsafhankelijk.

En natuurlijk, verwijder afleiding. Er is geen tijd voor persoonlijke gesprekken in jouw buurt, of telefoontjes en berichten van vrienden of familie, negeer de onafgewerkte taken in huis, vermijd social media,… negeer gewoon alles wat irrelevant is. Behalve een goede internetverbinding!

Voila. En nu aan de slag!

Clo.

Inspiratie