Salone del Mobile

In juni was het dan eindelijk zover…

Het belangrijkste interieurevenement van Europa, zelfs de wereld, Salone del Mobile mocht weer doorgaan! En terug opnieuw, zelfs ondanks de coronabreak, blijft deze designbeurs imposant te noemen! Het hing al een tijdje in de lucht maar nu kan je er echt niet meer omheen: Kleur! We hebben na een droevige periode nood aan optimisme en positiviteit, vrolijkheid en gezelligheid. Niet alleen op de muur als accent, maar ook het meubilair.

Groen blijft al enkele jaren in het kleurenpalet te voorschijn komen maar telkens in een andere schakering. Nu gaan we vooral voor de grijsgroene versie, wat gedempt groen. Zelfs bij het ontwerp van zetels en sofa’s. Oogt sober en chique doch sfeervol en meer gedurfd.

We genieten van heel veel moois,

Maar echt intens genieten doe je meestal met je ogen dicht!

clo casier
salone del Mobile

Daarnaast zijn we duidelijk terug in de jaren 70 beland! Het neutralere bruin maakt overheersend zijn intrede. De combi met het beige, de melkroomversie van wit, zorgt voor contrast. Het liefst nog uitgewerkt in boucléstoffen. De kleine lusjes van dit stof zorgen voor een driedimensioneel en aaibaar effect. Fluweel is minder zichtbaar en maakt plaats voor leder.

De ronde en afgeronde vormen zijn alom vertegenwoordigd. Ze maakten 2 jaar geleden al hun intrede maar nu is hun aanwezigheid overduidelijk én in het extra large. De grote ronde muuraccessoires kwam je haast overal tegen.

De zachtere lijnen en structuren die organisch in elkaar vloeien, maken van een robuust interieurstuk een meer sensuele en vrouwelijke versie. Ook hier speelt de genderneutrale insteek een rol. Bij de combi’s en mogelijkheden van zetels is te zien dat flexibiliteit, design en comfort perfect kunnen samengaan.    

Nieuwigheden? Wel, ja en nee. De bovenstaande texturen en kleuren waren al in de maak het voorbije jaar. Er is duidelijk meer bezorgdheid omtrent het milieu. Recyclage van oude materialen en het op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden uit de natuur.

Op zich niet onmiddellijk zichtbaar totdat je de materialen van korterbij gaat bekijken en de smakelijke samenstelling leest én voelt. Smakelijk ja, want niet alleen hout en zijn afgeleiden worden tot prachtige ontwerpen verwerkt, ook uit meer organisch materiaal zoals paddenstoelen kan men nu design en aankleding creëren. Het hergebruik van plastic, of afval van hout verwerkt in vezelplaten bijvoorbeeld, kunnen allemaal dienen om knappe interieuritems met het label “duurzaam” te maken. 

De rode draad is dus duurzaamheid en maakt doorheen deze expo discreet een statement. Een duurzame wereld staat voorop en dit waarin mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. Dus niet kleur en textuur maar wel het materiaal an sich met zijn belangstelling naar samenstelling en afkomst maken ons nieuwsgierig.  

Echt soms onwaarschijnlijk welke mooie objecten kunnen gecreëerd worden uit nieuwe unknown materialen! Ik ben dan ook zeer benieuwd welke grondstoffen in de toekomst nog kunnen “ontdekt” worden want hé, onze planeet verdient wat extra aandacht toch?

See you next year Milano!  

Clo,

Inspiratie