De zon, eindelijk, ze is er!
Zalig als je die warme gloed op je huid voelt! Je krijgt er instant energie van, na een toch wel donker en, in huidig geval, zeer regenachtig seizoen…
Natuurlijk kent de zon ook nadelen. Je huid bescherm je door ze in te smeren met een aangepaste crème met zonnefilter. Maar hoe zit het eigenlijk met stoffen verwerkt in raamdecoratie, kussens en meubelopmaak? Kunnen of worden deze ook (voor)behandeld om het verkleuren tegen te gaan?
Belang van stofkeuze bij raamdecoratie
Invloed van de stofsamenstelling
Eerst is het van belang om eens gaan te kijken naar de samenstelling of basis van de stof. Natuurlijke vezels die gekleurd zijn, zijn over het algemeen gevoeliger voor zonlicht. Denk maar aan katoen, linnen en zijde. Deze laatste kan zelfs bij constant blootstellen aan de zon niet alleen verkleuren maar zelfs doorbranden! Wol daarentegen kan het zonlicht beter verdragen.
Synthetische stoffen en licht
Synthetische stoffen zoals polyester zijn licht vaster maar vaak bestaan deze uit een mengeling van natuurlijke en synthetische vezels. Dus best op voorhand even checken want hoe meer natuurlijke vezels, hoe sneller het gordijn zal verkleuren.
Invloed van kleur en dikte van de stof
Naast de dikte van de stof zijn ook de kleur en het gebruikte kleurpigment van invloed. Donkere en felle kleuren zullen sneller verbleken. Lichtere kleuren zoals wit, pastel- en crèmekleuren reflecteren van nature meer het zonlicht dan donkere tinten. Daardoor absorberen ze minder warmte waardoor het risico van thermische uitzetting of inkrimping minimaal is.
Lichtechtheidsscore: Een hulpmiddel bij de stofkeuze
Veel (meubel)stoffen krijgen een lichtechtheidsscore toegekend. Deze score geeft aan in welke mate een stof bestand is tegen het verkleuren onder invloed van zon-, dag- en kunstlicht. Om de mate van lichtechtheid te bepalen is er een internationale beoordelingsschaal van 1 tot 8. Concreet betekent dit dat een toename van één punt op die schaal, de lichtechtheid verdubbeld. Het duurt dan twee keer zo lang voordat de stof gaat vervagen.
Beoordelingsschaal van lichtechtheid
- Lichtechtheid 1: Slecht
- Lichtechtheid 2-3: Voldoende
- Lichtechtheid 4-5: Goed
- Lichtechtheid 6-7: Zeer goed
- Lichtechtheid 8: Uitmuntend
Het kiezen van stoffen met een hoge lichtechtheidsscore kan helpen om de levensduur van de raamdecoratie en meubelstoffen te verlengen.
Voering en thermische bescherming
Naast de keuze van de stofkwaliteit en kleur, kunnen de risico’s van afschijnen vermeden worden door de raamdecoratie (voor binnen) te voeren. Indien er op de zuidkant veel ramen zijn met rechtstreekse zoninval voorzien we bij Studio DP zelfs een speciale thermische voering. Door zijn samenstelling is deze voeringstof nog meer bestand tegen het zonlicht en geeft ze extra bescherming aan de overgordijnen.
Outdoorstoffen voor verschillende weersomstandigheden
Voor buiten zijn er tal van outdoorstoffen verkrijgbaar die goede eigenschappen hebben voor bij verschillende weersomstandigheden. Ze hebben sowieso een zeer hoge lichtechtheidsfactor om de kleur lang mooi te houden maar worden veelal ook behandeld tegen vocht. Meestal zijn dit waterafstotende stoffen die snel opdrogen en schimmelwerend werken. Bovendien zijn kleine vlekken eenvoudig af te vegen met een vochtige doek.
Conclusie
Om dus terug te komen op de vraag of stoffen behandeld worden om verkleuren tegen te gaan is het antwoord negatief. Het is vooral van belang om te kijken naar de samenstelling, dikte en kleur van de stof. De lichtechtheidsscore is een handig hulpmiddel om stoffen, die veel blootgesteld worden aan zonlicht, te kiezen.
Contact
Plan een persoonlijke afspraak, breng je plannen/ideeën mee en wij zorgen voor een kop heerlijke koffie.